Susan Holdt video om tang (på engelsk)
På Omø hentes der sukkertang ind som bifangst, når fiskerne er ude på havet. Og lokale tanghøstere er begyndt at gå på tangjagt fra kysten i waders for at indsamle frisk blæretang. Al tangen tørres i vores tørrerum på liner, hvorefter den pakkes i lufttætte poser.
Tang er kommet for at blive, dels på grund af dens ernæringsmæssige og kulinariske egenskaber. Betragt den som ”havets grøntsag”, og bliv fortrolig med dens mange muligheder. Tang kan spises rå, kogt, bagt, ristet, pureret, tørret, granuleret eller friturestegt – og bevarer de fleste af de sunde indholdsstoffer i næsten alle situationer. Ud over de fire velkendte: surt, sødt, salt og bittert, har tangen også en femte smag umami. Umami, eller mono-natriumglutamat, kendes også under betegnelsen det tredje krydderi og findes i store mængder i tang, men også f.eks. i svampe, tørret skinke, parmesanost og kød. Umami betyder på japansk ”delikat” eller ”velsmagende”.
http://www.dr.dk/levnu/mad/forskere-goer-junkfood-sundere-med-tang
Ernæring:
Tang indeholder store mængder af kalium, et mineral, som medvirker til at balancere kosten i forhold til natrium, som vi nemt kan få for meget af via salt (=natriumchlorid).
Tang, især sukkertang indeholder en del jod, som vi skal have noget af, men heller ikke for meget. Der er nok jod i 3 g tørret sukkertang til en person i en uge. 3 g tørret tang svarer til 30 g frisk. Jodindholdet i tang kan svinge meget.
Derudover indeholder tang kostfibre og antioxidanter, og er dermed både gavnligt for fordøjelsen og for den generelle sundhed.
Kulinarisk:
Tang har smagsforstærkende virkning (som det 3. krydderi) i maden, og giver både umami– og salt smag i maden. Tang indeholder aminosyren glutaminsyre, som giver umami smag. Hvis man putter tang i sin mad, kommer den til at smage meget mere af det, som i forvejen er i maden, og den kommer til at virke mere mættende. Tang kan fremhæve både salt og sukker smag, og således bruges i alle retter, ikke kun fiskeretter, men er selvfølgelig oplagt til fisk. Og i is (f.eks. Skarø-is), fungerer den både som smagsforstærker og stabilisator.
Brug af tang:
I tørret tilstand: Granuler tangen i en lille foodprocessor, eller knus det i en morter (skal være knas-tørt).
Bland det i din brød- eller bolledej, og du kan bage lækkert tangbrød eller boller. 5 til 10 gram er nok til en portion (2-3 brød).
Samme fremgangsmåde hvis du vil have det i dine frikadeller, eller i en ret. Det passer også fint i en tomatsuppe, eller i en risotto/speltotto/bygotto. Også her 5-10 gram i en ret til 4 personer.
Man kan også med fordel drysse en tskf granuleret tang på sin fisk inden stegning. Under stegningen vil tangen give ekstra god smag til fisken.
Hvis man overhælder frisk tang eller opblødt tang med kogende vand, bliver den flot grøn, det er derfor den wakame tang, man kan købe har så flot en farve. Se her:
For mere info – køb eller lån BOGEN om tang: ”Tang” af professor Ole G. Mouritsen. Eller gå ind på naturvejleder Søren Espersens hjemmeside: http://www.spisetang.dk/index.php/opskrifter
Har du spørgsmål, gode ideer og tips, så ring eller mail:
Helene Gerup, Sundhedsnøglen på Omø, tlf. 20532512, helene.gerup@gmail.com
Opskrifter fra Naturvejleder Søren Espersen: http://www.spisetang.dk/index.php/opskrifter