Nutrition Key

Vidste du, at USA´s førstedame Michelle Obama, tog initiativ til at få ernæringsfakta ordningen “Nutrition Key” sat på den globale dagsorden i  2010?

GMA online

Ordningen har været en del udskældt for sin manglende relevans for den enkelte forbruger. Men at få næringsdeklarationer på den globale fødevaredagsorden, er et skridt i den rigtige retning, efter min mening. Energiberegninger er vores eneste målestok for beregning af kostens egentlige værdi på kalorietællerniveau. Konkret fødevareforståelse opnås først i forbindelse med opdagelsen af enten energitætheden eller -letheden i fødevarer.  Volumen, vægt og energi-indhold er sjældent en og samme størrelse, vi befinder os altid på flere niveauer.

Bare se på ost som eksempel, en 45+ og en 26% ost kan være det samme. 45+ er beregningen af fedt i tørstofindhold, mens 26% er fedtmængden i gram pr. 100 gram. Og beregnes energiprocentfordelingen, kommer vi op på 69 E% for samme ost…..  Man kan hurtigt blive forvirret i tal-junglen. Men behøver det at være sådan?

Jeg giver dig gerne et lynkursus, så du er bedre klædt på til at forstå din egen kost.